Naujienos
* Miškuose dygsta baravykai

Po smarkių liūčių saulei sušildžius miškų paklotes gausiai pradėję dygti baravykai nugulė turgaviečių prekystalius. Turguose pilna aplinkiniuose miškuose surinktų rudagalvių baravykų, kazlėkų, voveraičių.
Grybautojai už kilogramą baravykų Vilniaus turgavietėse prašo 22 litų, voveraičių - 13 litų. Halės turgavietėje baravykus pardavinėja krūvelėmis po 5 vienetus. Už juos prašo 4-5 litų, voveraičių litras kainuoja 6 litus. Grybautojai ir grybų supirkėjai skundžiasi neprisimenantys tokių blogo miško gėrybių sezono. Pasak jų, uogų ir grybų šiemet miškuose mažai, tad nėra ką nešti ir į supirkimo punktus. Mirtinas gali būti net vienoje žalsvojoje ar baltojoje musmirėje esantis nuodo amatoksino kiekis. Be to, specialistų teigimu, šio nuodo savybės nepakinta net verdant, kepant, sūdant ar konservuojant grybus. Sunkių apsinuodijimo amatoksino turinčiais grybais komplikacijų galima išvengti, jei laiku kreipiamasi profesionalios pagalbos.
V. Malinauskas
Apsinuodijimų informacijos ir kontrolės biuro vyriausiasis gydytojas Robertas Badaras naujienų agentūrai ELTA teigia, kad visiškai saugu rinkti ir valgyti tik baravykus ir voveraites. Kitus nepatyrę grybautojai gali sumaišyti su nuodingaisiais grybais.