Naujienos
* Grybai: šeimininkės paruošia gardžių valgių iš bobausių.
Šiomis dienomis supirkimo punktus Dzūkijoje atidaro Varėnos bendrovė „Ertra“. Už kilogramą bobausių ji siūlys grybautojams po 2-2,5 lito. Bendrovės direktorius Rimantas Juškevičius pats jau išžvalgė mišką, rado bobausių, sutiko grybautojų,- informuoja dienraštis "Lietuvos rytas" 2009-04-24 straipsnyje "Iš miško – ne tuščiomis". Jame kuriame teigiama, jog šeimininkės paruošia gardžių valgių iš bobausių.
****************************************
Keletas straipsnio citatų:
Reikia apvirti kelis kartus .„Bobausius džioviname, verdame, sūdome ir eksportuojame. Daugiausia perka skandinavai ir prancūzai – šiose šalyse jie delikatesas. Lietuvoje dar daug žmonių bijo bobausius valgyti, nes mano, kad jie nuodingi. Apsinuodija tik tie, kurie iš grybų nuoviro verda sriubas ar ruošia padažus. Jei bobausius pamirkysi sūriame vandenyje, po to du tris kartus po 10-15 minučių apvirsi dideliame kiekyje vandens, gerai nukoši, galėsi kepti ir skaniai valgyti“, – įsitikinęs R.Juškevičius.
Patyrusi grybautoja varėniškė Janina Janušauskienė taip pat negaili patarimų, kaip paruošti bobausius.„Svarbiausia – nepagailėti vandens puode ir verdant vėdinti patalpas. Nuovirą būtinai išpilti. Jei grybus kepsime svieste, skonis bus panašus į baravykų. Aliejuje išryškėja specifinis bobausių skonis – šiek tiek panašus į riešutų“, – paaiškino J.Janušauskienė.
Tiko ir karalių stalui . Lietuvos kulinarinio paveldo specialistai tvirtina, kad viduramžiais karalių puotoms būdavo patiekiamas dzūkiškas skanėstas – kadagių naminukėje marinuota ir su lašinukais kepta putpelė su bobausių padažu. O šiais laikais apsilankiusieji Suomijos sostinėje Helsinkyje aukščiausios klasės restoranuose gali paragauti elnio liežuvio su bobausiais grietinėje ir maderos padažu. Gal tie bobausiai užaugę Dzūkijos pušynuose?
Paruošti nesudėtinga
* Smulkiai supjaustykite prieš tai gerai tris kartus apvirtus bobausius.
* Pakepkite svieste, pagardinę svogūnais ir pipirais. Jokių kitų prieskonių nereikia, nes šie grybai labai skaniai kvepia. Įberkite truputį druskos.
* Toks įdaras labai tiks pyragėliams, lietiniams. Galima taip pagardinti ir bulvinius blynus.
* Jei patinka apkepai, bobausiai tiks prie paukštienos, triušienos, žuvies.
* Įdarui paruoštus grybus uždėkite ant mėsos, užbarstykite tarkuoto sūrio, pagardinkite majonezu. Patiekalą apkepkite.